Sibiul, brand de ţară
Chiar nu ştiu de ce ne chinuim atât cu frunza turismului românesc, pachetele de party de weekend pentru străini în centrul vechi sau autoturismele Dacia, când avem Sibiul.
Sibiul este brandul de ţară pe care ar trebui să pedalăm până la cer. Prin firea lor, românii admiră cu greu ceva care s-a născut sau este produs în ţara lor. Dar tot ce este made in Sibiu obtine admiraţie instantaneu de la conaţionali, fie ei mitici. Când se pomeneşte ceva de Sibiu, e uriesesc respectul care se naşte în orice interlocutor. Şi dacă judetul Sibiu reuşeşte să-i impresioneze pe români, ceea ce tocmai am discutat că e foarte greu, mi-e clar ca el ar putea să rupa gura lumii întregi.
Dacă ai chiriaş sibian, eşti cel mai tare proprietar. Dacă ai colegi de serviciu sibieni, eşti pe mâini bune. Daca ai iubit sibian, nu mai zic. Ai apucat pe Dumnezeu de un picior, la propriu. Dacă eşti tu însuţi sibian, lumea ţi-e deschisă. Salamul de Sibiu e cel mai bun salam. Branza produsă la Sibiu este brânza brânzelor. Atât de brânză încât giurgiuvenii, banaţenii, moldovenii şi oltenii, producători cu state vechi in lactate, trebuie să minta ca sunt sibieni ca să poată vinde şi ei câte ceva.
Sibienii sunt cei mai serioşi oameni din România. Sibiul a fost capitala culturală şi are cele mai frumoase cladiri vechi renovate. Către ele este îndreptat orice venetic ce ajunge la noi în ţară şi întreabă care este primul loc de vizitat, în afara de Bucureşti. Judeţul Sibiu are munţi tulburător de frumoşi, cultură unsă pe pâine şi sate intregi ca nişte bomboniere.
Daca aş fi în locul autorităţilor romane, cu judeţul Sibiu în diversele lui variante m-aş duce eu la targurile internationale de turism. Şi cu o delegatie de sibieni, care să fie obligati să presteze acest serviciu pentru statul român, prin rotaţie.
Foto: Mediafax
Sursa: one.ro